Ипотечните кредити са основен източник на средства за купуване на собствено жилище за по-голямата част от българите. Народопсихологията обвързва смисъла на живота с изграждане на собствен дом. Това е основната причина бумът на ипотечните кредити преди няколко години да бъде со особен интензитет в България.

Рисковете на ипотечните кредити


За разлика от други страни с традиции в ипотечните крудити, тук основната цел на подобен кредит и първоначалната покупка на имот. Докато в страни с по-развита икономика, ипотечните кредити са източник на инвестиционно или потребителско финансиране, тук процентът на хората, ипотекирали собственото си жилище с цели, различни от покупката му, е нисък.

При всички случаи рискът да се теглят ипотечни кредити, които се гарантират с недвижим имот, особено в условията на криза, е висок. В условията на нестабилен трудов пазар приходите не са постоянна и гарантирана величина, което значава, че вноските по ипотечните кредити често се просрочват. Това води до сериозна опасност да бъде загубено жилището или имота. То става собственост на банката, отпуснала ипотечен кредит, и се продава на търг.

Често търгът не покрива цялата стойност на заема и така хората, изтеглили ипотечни кредити, стават доживотни длъжници, рискувайки да оставят неизплатени дългове дори на наследниците си. Затова трябва да бъдат внимателно претеглени рисковете и опасностите преди да се пристъпи към теглене на ипотечни кредити.