Тъй като ипотечните кредити са дългосрочни кредити, които се изплащат в доста голям срок ( между 15 и 30 години) има някой условия за кандидатстване по тях.


Кой може да поиска ипотечен кредит и какви са условията?

В следващите редове ще се спрем на някой от най – важните неща, които с които е необходимо да сте наясно, когато решите да кандидатствате за ипотечен кредит за покупка на жилище.

Съгласно законите на страната и според общите условия на банковите институции за ипотечен кредит за жилище могат да кандидатстват всички дееспособни, пълнолетни лица, които живеят на територията на страната, които притежават валидни документи за самоличност, нямат публични задължения, работят на безсрочен трудов договор, договор за управление или граждански договор и имат завършено най – малко средно или висше образование.

Доходите, които трябва да притежава кредитоискателя е необходимо да са доста високи, тъй като по закон съотношението дълг – доход не трябва да надвишава определения от банковата институция процент. Да разгледаме малко по – подробно какво се разбира под „дълг” и какво включва той. Дългове са всички месечни разходи към физически лица и банкови институции и след тяхното погасяване е необходимо на кредитоискателя да остане остатъчен доход.

Тъй като ипотечния кредит, както е видно и от неговото наименование се обезпечава с ипотека, съществуват и изисквания към имота, който ще ипотекирате, за да обезпечите заема си от банковата институция. Това могат да бъдат имоти, които са обект на банковата сделка и служат за обезпечение, собствен имот, който не е обект на сделката и служи за обезпечение, собствени масивни постройки в регулация, който не са обект на сделката, но служат за обезщетение и други.

Изискванията за получаване на ипотечен кредит за покупка на жилище не са никак малко, но пък ако отговаряте на всички условия вие ще можете да закупите мечтаното жилище и да разполагате с него както намерите за добре.