Видовете кредити, отпускани в България са разделят първоначално на две големи подразделения. Първото е банкови заеми, и второто е заеми от небанкови финансови институции.

Банкови Кредити

Първото разделение на този вид заеми е от гледна точка на времето на погасителния план:

  • Краткосрочни заеми до 1 година;
    Видове кредити
  • Средносрочни от 1 до 5 години;
  • Дългосрочни над 5 години.

Другото голямо разделение е от гледна точка на ползвателя на паричните средства – физически или юридически лица.
Банковите заеми се разделят и според вида на обезпечението им:

  • Необезпечени (те са най-рискови);
  • Частично обезпечени;
  • Обезпечение (при залог ипотека);
  • Ломбардни (при залог ценни книжа);
  • Варантни (при залог материални ценности);
  • Винкулационни (с залог скъпоценни метали, произведения на изкуството и други).

Според погасяването кредитите се разделят на :

  • Заеми с еднократно погасяване ;
  • Погасяване на вноски с погасителен план.

Сега по-надолу ще разгледаме най-общо няколко вида кредити:

1. Потребителски

Те са сред най-разпространените банкови заеми. Тяхното предназначение е да покриват нуждите на физически лица. Отпускат се сравнително бързо, а нужните документи са доста по-малко от изискуемите за фирми.

2. Стандартен/обикновен/ кредит

При него е характерно отпускането на заем с точно определена сума и период, като задължението може да се погаси наведнъж или на вноски описани в погасителния план.

3. Овърдрафт

Използва се, когато е необходимо да се покрие временен недостиг по разплащателната сметка на заемополучателя. В общия случай размерът на овърдрафта е малък и се погасява веднага след постъпване на пари по сметката.

4. Револвиращ/възобновяем/ кредит

Този вид кредити е също много предпочитан. За него е характерно, че се подновява автоматично за конкретен срок със същите условия, ако клиентът е изпълнил условията по договора си до момента.

5. Кредитна линия

Този заем е с максимална сума в рамките на договорния срок и заемполучателя сам я определя според собствените си нужди.

6. Заем за оборотни средства

Отпуска се само на юридически лица. Предназначен е да подпомага фирмите в изплащане на задълженията им, било то към доставчици, за работни заплати или друг вид плащания.

7. Инвестиционни кредити

Те също са много известни сред кредитополучателите. Отпускат се както на фирми, така и на физически лица. Създадени са с инвестиционна цел, както се посочва и в самото им име. Могат да бъдат използвани за строеж на промишлени, жилищни или административни сгради. Отпускат се на фермери срещу недвижимо имущество. Използват се и за закупуване на машини и съоръжения и в много други случаи.

9. Ипотечни кредити

Това са заеми, които се отпускат на кредитополучатели срещу залог – недвижимо имущество. Това е обезпечението за банката, което и гарантира, че при неизпълнение на договорните условия, тя ще си получи своето удовлетворение от продажбата на недвижимия имот.

10. Акцептен кредит

Този вариант кредитиране представлява случаите, при които банката плаща менителница, запис на заповед от името на кредитополучателя, а в замяна на това той се задължава да покрие направения разход.

11. Авалов кредит

В тази ситуация банката е поема ангажимент да плати задължението на длъжник, за когото тя е гарантирала, в случай че той не е способен да го покрие сам. Тогава тя си изисква такси и комисионни за сумата, за която авалира от длъжника.

12. Фирмени кредити

Те се отпускат само на юридически лица и са предназначени за земеделци, за стартиращи фирми, за туристическия бизнес, за фармацевти, лекари, за лечебни заведения и други.

Кредити от небанкови финансови институции

Те са различават коренно от гореизброените. Характерно е, че сумите на кредитите са в чувствително по-малък размер. Много е улеснена процедурата за кандидатстване, като документите нужни за отпускане на заема са сведени само до една лична карта.

Занижени и критериите, по които се оценяват кредитополучателите – почти всеки може да получи заем от кредитна институция. Времето за кандидатстване е сведено до няколко минути, а самият кредит е на разположение до час по банковата сметка на клиента.