Ако до сега не сте се интересували от ипотечни кредити, то е много вероятно да не знаете какво всъщност представляват те, и въобще да не сте наясно за какво става въпрос. Сигурни сме, че повечето от Вас знаят, но въпреки това, в статията ще се опитаме да внесем малко повече яснота относно заемите срещу ипотека. Така че, ако се интересувате от кредит срещу залог на имот, то Вие сте попаднали на точното място. А за да получите нужната Ви яснота по въпроса, от Вас се изисква само да дочетете статията до край.


За да теглите ипотечни кредити трябва да имате имоти

Когато се нуждаете от по-голяма сума пари, която е над максималния размер за потребителските заеми, то вариантът Ви да я получите е да потърсите кредит срещу ипотека. За да кандидатствате за ипотечни кредити обаче, Вие трябва да сте собственик на имоти, един или няколко, за да има какво да заложите като обезпечение пред финансовата институция. Недвижимото имущество, което ще бъде обект на ипотеката трябва да е Ваша лична собственост, като Вие трябва да притежавате всички необходими документи, за да докажете че въпросният имот е Ваш. Дори и да използвате даден имот, който е на Ваш близък, и за който не плащате наем, Вие не може да го предложите като обезпечение на банката, защото той е собственост на друг човек, а не Ваша.

Толкова за имотите. Сега искаме да поговорим и за таксите, които ще дължите по евентуален ипотечен заем. Най-напред, ще трябва да платите такса за разглеждане на документи, която се заплаща още с депозирането на документите за кандидатстване, в офис на банката. При евентуално одобрение, още преди да получите сумата за която сте одобрени, от нея ще бъде удържан процент. Този процент се нарича такса за усвояване на кредита. След това, ежемесечно ще плащате такса за поддръжка на сметката, която обикновено е включена в месечната Ви погасителна вноска, и не се налага да я заплащате отделно. Накрая, но не и по значение, стигаме до лихвата. Знаете, че банките не отпускат безлихвени заеми, тъй като те печелят именно от лихвите. Поради тази причина, лихвата по кредита е неизменна част от самия него. Всички тези такси, заедно с лихвата, са различни в различните финансови институции. И за да не се окаже, че сте подписали неподходящ за Вас договор за заем, още преди да кандидатствате, потърсете тази информация от няколко банки. Така ще може да сравните условията им, и да прецените в коя институция условията по ипотечни кредити със залог на имоти са най-приемливи за Вас.

Ипотечните кредити с обезпечение залог на имоти се отпускат от всички банки. Както обаче вече казахме, таксите и изискванията във всяка една от тях са различни, така че преди да кандидатствате и да подпишете договор, четете внимателно, сравнявайте и избирайте.