Бързите кредити са сред най-популярните и модерни форми на кредитиране. Те обаче са доста специфичен тип кредитиране, което има за цел да реши краткотрайни финансови затруднения.

Има много видове финансови проблеми, при които тегленето на бърз кредит не само няма да ви бъде полезно, но дори обратното - то може да бъде много сериозен проблем и да направи финансовото ви положение дори още по-лошо.

Сумите по кредитите са малки…

Отрицателните страни на бързите заеми.


Обикновено сумите, които се отпускат като кредитиране под формата на бърз кредит са в по-малки размери. Те обикновено са от порядъка на 200 или пък 300 лева и обикновено целта на кредитните компании е да може заемът да бъде върнат в рамките на следващата работна заплата без никакъв проблем.

Това от една страна прави тези кредити бързи за изплащане, но в същото време, те са много малки за да могат да ви бъдат от полза при по-големи финансови затруднения. По тази причина експертите са единодушни, че ако кредитирането има за цел да реши някакъв дългосрочен финансов проблем, то потребителят се нуждае от друго решение.

Сумите по кредитите трябва да се върнат в много кратки срокове…


Един от главните недостатъци при бързите кредити е това, че те трябва да се върнат в по-кратки срокове. Обикновено един бърз кредит е отпуска за срокове от порядъка на 3 или 4 седмици, макар че срокът може да бъде и друг. Кратките срокове понякога могат да създадат затруднения при връщането на кредита, защото съществува вероятност кредитополучателя все още да не е готов.

В такъв случай трябва да се обърне внимание и на това, че ако има проблем с плащането трябва незабавно да се свържете с кредитната компания, защото така евентуално кредитът ви може да се преструктурира. Понякога са възможни и бързи кредити с по-дълъг срок на изплащане, но това се случва сравнително рядко.

Лихвите по този тип кредити са твърде високи…


Бързите кредити се отличава с по-високи лихви в сравнение с класическото банково кредитиране. Причината, поради която най-вероятно не забелязвате това е, че бързото кредитиране предполага суми в по-малки размери. От тук следва, че и лихвите, които ще трябва да се заплатят като сена на кредита, са значително по-малки като размер, но високи като процент в сравнение с цялостния размер на кредита.

Разбира се освен негативните страни бързите кредити имат и безброй позитиви. Един от тях например е това, че ако нямате добро кредитно минало, това може да се окаже единственият начин да изтеглите известна сума пари. В повечето случаи обикновено не се обръща особено внимание на това какво е миналото ви и дали не сте просрочили някой предишен заем.

В случая с бързото кредитиране има значение единствено дали сте били коректни към фирмата чиито услуги използвате. Освен това друго предимство е, че при всяко положение няма да се нуждаете от гарант, който да потвърди вашата платежоспособност, защото малките размери на този тип заеми показват само и единствено, че вие ще сте си напълно самодостатъчни за да върнете дължимата сума, дори и заделяйки от една единствена заплата.

Това прави бързите кредити изключително полезна услуга за всеки човек в трудни моменти. На всеки може да се наложи понякога да потърси малък кредит и ако изпаднете в такава ситуация, то поне можете да сте спокойни, че има към кого да се обърнете.