При тегленето на бърз кредит неминуемо идва един момент, в който заемът трябва да се върне. За да няма изненади в това отношение, вие трябва да предвидите внимателно всичко, което може да се очаква - каква е лихвата, какви са отстъпките и кой може да се възползва, какви са сроковете и какви последствия настъпват при пресрочване.

По банков път


Как да погасим бърз кредит

Най-популярният начин за погасяване на бърз кредит е по банков път. Като цяло вече всички операции се извършват по банков път и парите ще са на разположение в банковата ви карта, след което се връщат по същия начин.

Интересна особеност е, че все още съществуват и компании, които обслужват клиенти лично, но все пак тази тенденция е те да намаляват. Имайте предвид, че при бързите кредити в наши дни можете да получите и да върнете парите без дори да сте виждали и веднъж служителите в съответната агенция.

На куп или на вноски


За бързите кредити може да се каже, че обикновено са в доста малки размери и и по тази причина най-често се изплащат под формата на една единствена вноска. Това обаче, макар и много популярна практика, има и своите алтернативи.

Така например, ако попаднете на подходящата кредитна компания, тогава бихте могли дори и един малък кредит от 100 или 200 лева да го разсрочите за няколко месеца. Най-либералните фирми за бързи кредити могат да ви позволят план, според който да разсрочите плащането 6 или повече месеца.

Този тип кредитиране често се използва от хора, когато искат да си закупят нова техника за дома, например нов лаптоп, но не желаят да харчат големи суми на веднъж. По този начин ще можете да похарчите сумата разсрочено и така ще ви бъде доста по-лесно и ще се чувствате много по-малко натоварени от финансова гледна точка.

Спазвайте сроковете!


Изключително важен момент при тегленето на бърз кредит е спазването на всички срокове при връщането на заема. Имайте предвид това, че ако по някаква причина прескочите сроковете, тогава условията при които сте изтеглили заема могат да се променят и вие може би ще трябва да платите по-висока лихва от предвидената.

За да се разминете възможно най-леко в случай на невъзможност да изплатите заема, потърсете спешно служителите от фирмата, от която е изтеглен кредита и тогава ще може да се договорите за преструктуриране или разсрочване на вашите задължения. Не забравяйте обаче, че за да се възползвате от гъвкавост от страна на финансовата институция, то вие сами трябва да заявите, че имате проблем и да потърсите от тях съдействие за неговото решаване.

При безлихвените заеми


При безлихвените заеми навременното връщане на дължимата сума е дори още по-важен момент. Имайте предвид, че безлихвени кредити наистина съществуват, но те са такива сами и при условие, че върнете заема възможно най-бързо. Трябва да научите допълнителна информация за да сте актуални в това отношение с вашите очаквания.

Много често става така, че хората не знаят, че ако не върнат кредита например в рамките на 5 или 7 дни той се превръща от безлихвен в нормален кредит и може да ги изненада необходимостта да плащат лихва при тези обстоятелства.