Ако у вас е назряло решението да потърсите ипотечен кредит, преди да се отправите към някоя банкова институция е добре да сте наясно с някой основни неща, тъй като този вид кредити се изплащат за доста години и е необходимо внимателно да премислите в състояние ли сте да изплатите изцяло кредита си.


Ипотечни кредити

Като за начало трябва да сте наясно, че за да получите ипотечен кредит трябва да отговаряте на някой условия като това да имате постоянни и доста високи доходи, да нямате публични задължения и да имате готовност да ипотекирате недвижим имот като обезпечение по заема си.

Видовете ипотечни кредити в зависимост от нуждите, които имате са няколко основни вида: кредит за жилище, ипотечен заем за строителство, кредит за ремонт и реконструкции, рефинансиране и нецелеви ипотечен заем.

- Кредит за покупка на жилище – Ако кандидатстване за заем за покупка на жилище вие ще трябва да ипотекирате собствен имот, който притежавате, но който не е част от сделката или да ипотекирате имота, който смятате да закупите с отпуснатия ипотечен кредит.

- Кредит за строителство – Ако ви трябват средства за строителство или довършителни работи определящото при отпускането на кредита е офертата на строителната фирма, която сте наели на довърши проекта и изискванията на банковата институция, в която кандидатствате на ипотечен кредит.

- Кредит за ремонт и реконструкции – Ако се налага да ремонтирате дома, офиса или гаража си кредита, който ще ви бъде отпуснат в почти всички случаи ще покрие напълно стойността на ремонта, но не и стойността на целия обект.

- Рефинансиране – този вид ипотечен кредит ви се отпуска, ако имате задължения към друга банкова институция, които искате да погасите.

Всички тези изброени малко по – горе ипотечни кредити се отпускат единствено по предназначение.

Има обаче и нецелеви ипотечни кредити, при които банковата институция не поставя никакви условия за какво ще се изразходва кредита.