Мечта на всяко българско семейство е да има собствено жилище, но за съжаление много малка част от нас могат да закупят или построят собствен дом без да се налага да вземат ипотечен кредит.

Как да изберем ипотечен кредит?


Ипотечния заем е заем, който се отпуска на физически или юридически лица от банковите институции срещу ипотека върху недвижим имот като обезпечение по заема.
Този вид кредити са дългосрочни и се изплащат доста години, затова е добре преди да тръгнете да кандидатствате да вземете някой важни решения.

Преди всичко трябва да сте наясно от какъв вид ипотечни кредити се нуждаете, дали ви са необходими за покупката на жилище, за ремонт или довършителни работи, за рефинансиране на стар заем от друга банка или желаете да получите нецелеви ипотечен кредит.

Следващото нещо, на което трябва да обърнете доста голямо внимание е на какъв погасителен план да се спрете. Добре е да знаете, че можете да избирате между анютетни погасителни вноски ( равни през целия период ), намаляващи вноски или вноски според уговорения в договора погасителен план.

На какъв период за изплащане на ипотечния кредит ще се спрете не е никак маловажно, затова трябва да вземете под внимание каква месечна вноска можете да си позволите и каква е вашата кредитоспособност. Ако изберете по – кратък период на погасяване, месечните ви вноски ще бъдат по – високи и банката ще има към вас по – големи изисквания. Ако изберете прекалено дълъг период пък, през времето съществува вероятност лихвите да се променят и това може да доведе до повишаване на вноските ви.

Задължително при обсъждане на искания от вас ипотечен кредит се поинтересувайте не само от лихвения процент по кредита, но и от всички такси, които трябва да платите. Сравнете Годишния Процент на Разходите (ГПР) на няколко банкови институции и едва тогава изберете тази, която ви предлага най – изгодните условия за ипотечен кредит.