Плащането на висше образование може да се окаже непосилно за голяма част от студентите и техните родители. В тази връзка е измислен този финансов инструмент, който е един вид подпомагане от държавата. Студентският кредит е безлихвен и условията за кандидатстване са много улеснени.

Не приемайте кредита като разход. Той е инвестиция във вашето бъдеще и ще ви се възвърне многократно. В днешно време е повече от наложително младият човек да притежава висша образователна степен, за да се реализира по-лесно на пазара на труда.

Кой може да изтегли студентски кредит?

Студентски кредит – условия, видове, документи и размер

От това право се възползват студени и докторанти. Те могат да бъдат български граждани или такива на Европейското икономическо пространство. Условията, на които трябва да отговарят са следните:

  1. Да са записани за обучение в редовна форма за придобиване на образователна степен „бакалавър“, магистър“ или научна степен „доктор“.
  2. Да не се прекъсвали правата си за обучение, освен в случаите предвидени в закона.
  3. Важно условие е да нямат вече придобита същата образователна или научна степен т.е по един път можете да кандидатствате за бакалавър, магистър и доктор.
  4. Има и възрастово ограничение за кандидатите, което поставя таван от 35 години. За студентите, записали едновременно две специалности в една и съща образователна степен също се отпуска студентски кредит. Условието тук е, че покрива само една от двете по избор на кандидата.

Видове студентски кредити

Съществуват два вида кредитиране. Първият най-общо е за покриване на семестриалните такси за обучение, а вторият включва и допълнителна сума за издръжка за целия период и е насочен към студентите родители.

Обикновено продължителността на едно висше образование е 4-5 години, което прави 8 или 10 семестриални такси. При положение, че кандидатствате от самото начало за кредит, те ще бъдат покрити от него.

Друг вариант е, когато в определен период на следването ви се окаже, че таксите са непосилни за вас или семейството ви. Тогава пак можете да се възползвате от студентски кредит, който да покрие остатъка от семестрите.

Документи за кандидатстване

Студентските кредити изискват специфични документи. Освен лична карта, вие трябва да представите документ от висшето учебно заведение, че сте записан в редовна форма на обучение за следващия семестър.

Попълвате няколко декларации :

  1. Че нямате придобита да момента същата образователна степен;
  2. Нямате задължения, които не сте обслужвали повече от 6 месеца към каквито и да е било кредитни институции;
  3. Не сте се възползвали от студентски кредит в друга банка.

Това са най-общите документи, но може да има и такива, които конкретната банка да изиска допълнително от вас.

Защо студентските кредити са с преференциални условия?

За да изтеглите такъв вид заем, не е нужно да имате поръчител. Държавата е вашият гарант. Лихвата ви е строго фиксирана за целия период и е сравнително ниска. Допълнителен бонус е гратисният период към кредита, който е една година от първата дата на дипломната защита или държавния изпит.

Това е най-хубавото на студентския кредит. Плащате си цялото образование, имате време да си намерите работа след завършването си и чак тогава започвате да погасявате заема.

Фиксираната лихва на студентския кредит е характерна само за 3-4 банки в страната ни. Другите също предлагат продукт със същото име, но с малко по-различни условия и залог. Проучете добре към коя ще се насочите, така че да ви е най-изгодно.

Какъв е размерът на студентския кредит?

Този заем е строго целеви. Пари изобщо не достигат до вас в общия случай. Ако сте одобрен, банката превежда сумата за семестъра ви направо по сметката на университета в посочения срок.

В тази връзка размерът на студентския кредит варира в големи граници. За някои студенти той може да е до 2 000 лв, а за други да достигне и 10 000 лв. Всичко зависи от таксите на висшето учебно заведение в което сте се записали.