Отдавна кредитирането от небанкови финансови институции завзе своя пазарен дял с отпускането на бързи кредити. Този начин за получаване на пари в съвсем кратки срокове и без излишна документация е предпочитан от хората и има защо да е така.

Негативната реклама, която получават тези институции идва от неразбирането на дейността им и честото им сравняване с лихварски организации. Истината е, че едното няма нищо общо с другото.

Надеждните кредитни компании притежават лиценз и са регистрирани в БНБ. Тяхната цел не е да се възползват от уязвимостта на клиентите си, а напротив. Бързите кредити са създадени да решават краткосрочни затруднения и в тази връзка са създадени да помагат. Сега ще разгледаме и 3 от най-честите заблуди свързани с бързите кредити и небанковите финансови институции.

Лихвите са плашещо високи

Реално погледнато лихвите за бързите кредити са малко по-високо от тези на банките. Причината е много проста – с кредитната институция не можете да се обвържете дългосрочно. Тя ви отпуска заем със срок за погасяване най-често до 1 месец.
Най-честите заблуди за бързите кредити

Хората са свикнали да чуват за лихви около 10%, чрез които банките рекламират своите продукти и привличат клиентите си. Объркването идва когато клиента се сблъска с високия процент на ГПР на бързите кредити. По своята същност съкращението означава „ годишен процент на разходите“ и оказва каква би била лихвата ви, ако заема се проточи цяла една година.

Това за вас не е особено значимо, защото бързите кредити са със срок до месец, както споменахме или до 2-3 седмици и така погледнато лихвата съвсем не е толкова плашеща и голяма.

Всеки може да получи бърз кредит

Това, че кандидатстването не изисква кой знае какъв набор от документи (често е само лична карата) не бива да ви подвежда и да си въобразите, че всеки кандидатствал е одобрен. Все пак кредитните институции, аналогично на други търговски фирми, са създадени с цел печалба и имат своя политика за отпускане на бързи кредити.

Всяка подобна институция решава сама за себе си как да постигне баланс между възвръщаемост и риск. Тя определено не печели от безразборното отпускане на заеми на хора, които нямат да имат възможност да си погасят задължението след това.

Небанковите финансови институции си имат екипи, които оценяват внимателно всяка кандидатура и това ги отличава чувствително от лихварите. При вторите можете да получите заем независимо от възможността си да го изплащате, но събирането на вноските далеч не стига до законоустановените пътища да не говорим, че граничи с престъпните.

Банковите заеми са по-изгодни от бързите кредити

В последно време бързите кредити отнасят много негативи, които са по-скоро резултат от непочтена конкуренция, от колкото отразяване на действителността. Ще започнем от там, че и двата вида финансиране са еднакво добри спрямо целите, които обслужват.

Ако ви е необходима по-голяма сума и по-дълъг срок на изплащане е добре да се насочите към банков заем. Бързият кредит е предназначен да обслужва онази част от обществото, която иска да покрие спешен разход с размер най-често до 400 лв. За тази малка сума никоя банка, няма да ви обърне голямо внимание, да не говорим и колко по-утежнена е самата процедура за кандидатстване.

Другата съществена разлика е малкият срок за погасяване на задължението към кредитната институция. Теглите бърз кредит, плащате си възникналия разход и със следващата заплата си погасявате заема. След няколко месеца можете даже и да забравите, че някога сте теглили кредит. При банките нещата са доста по-различни – там погасителният план може да трае години.

Даваме ви още един пример за предимството на бързите кредити. Банките могат да променят лихвата ви, докато при краткосрочния заем просто няма да има време за това, все пак го връщате до месец.

Има случаи, при който таксите на банката могат да се окачат по-високи от тези на бързите кредити, особено когато решите да ползвате втория като неоторизиран овърдрафт вместо този, който би ви предложил банката.