Кредитните институции създадоха идеалният финансов инструмент, който да задоволява спешни разходи и плащания – бързи заеми. Той се превърна в спасение на много българи и процентът на хората възползвали се от тази услуга нараства непрестанно.

По своята същност бързите заеми са форма на кредитиране, която цели да помогне на заемополучателя в извънредни ситуации. Битува погрешното схващане, че небанковите финансови институции са създадени да се възползват от неблагоприятното моментно състояние на хората посредством налагането на много високи лихви.

Истината е, че бързите заеми имат много предимства и именно тях ще разгледаме сега.

1. Малка сума на кредита
Бързи заеми – 9 предимства

Този вид кредитиране обикновено е в рамките на 400 лв. Смисълът му е да запълните някоя моментна дука в бюджета си. Било то за медицински разноски, битови сметки и дори за погасяване на вноска по банков кредит. Таванът на бързия заем е създаден така, че да имате възможност да погасите задължението си още със следващата си заплата.

2. Кратки срокове за връщане на кредита

Те варират от 15 до 45 дни. Точно това е най-хубавото на бързите заеми. Не се обвързвате дългосрочно с кредитната компания, а колкото по-кратък е срокът за погасяване на задължението, толкова по-малко ще бъде оскъпяването му.

3. Бързина на усвояване

Не случайно този инструмент е получил названието бърз заем. Кандидатствате и в рамките на 1 час получавате желаната супа пари по сметката си. Няма друг вид кредит, който да предоставя тази възможност. Все пак, за да кандидатствате за бърз заем се предполага, че нуждата ви е спешна и не можа да се отлага във времето.

4. Без излишна документация

Ние сме свикнали да ни изискват какви ли не документи за доказване на доход, когато кандидатстваме за потребителски или друг вид кредит, предоставен от банка. Тук нещата стоят коренно различно. Обикновено се стига само до лична карта. Данните в нея ще са напълно достатъчни, за да попълните бланката на кредитната институция.

5. Прозрачни условия

Всяка една легитимна кредитна институция предоставя на кредитополучателя цялата необходима информация. Тя се намира в „Общите условия“ – лихви, такси, срокове, последствия от неизпълнение на договора. Няма нищо скрито. Просто трябва да отделите време да се запознаете подробно с условията и ако възникнат въпроси да ги зададете допълнително.

6. Възможност за кредитиране на хора без трудов договор

Да, правилно разбрахте. Има такива кредитни компании, за които не е важно да имате трудов договор. Те са се специализирали именно в тази насока и изрично са посочили това условие.

7. Възможност за рефинансиране или разсрочване на заема

Въпреки малкия размер на кредита, винаги може да се окаже, че изпитвате затруднение при погасяването му. Това не бива да ви тревожи, защото кредитните компании са измислили варианти, с които да излезете от неудобната ситуация. Без никакъв проблем можете да разсрочите задължението си или направо да рефинансирате бързия заем.

8. Дискретност

Никак не е приятно ваши приятели да разбират за финансовите ви затруднения. Бързите кредити са дискретен начин да се справите със създалата се ситуация и то без много притеснения и нерви.

9. Когато банките ви отказват, кредитните институции са насреща

Ако ви отказват кредит поради някаква причина в банката, винаги можете да се обърнете за помощ към кредитна институция и да получите бърз заем. Да, размерът ще е много по-малък, но пък ще ви е от полза.

Шансът да ви одобрят за бърз кредит е много по-голям, поради по-ниските критерии, които трябва да покрие кредитополучателя.

Наистина предимствата на бързите заеми са безспорни, но трябва да помислите много внимателно преди да престъпите към кандидатстване. Проучете кредитната компания внимателно. Преценете дали можете да погасите на време кредита си. Обмислете добре каква точно сума ви е необходима и не теглете повече, колкото и да ви се иска.